Wales on maa Ison-Britannian kyljessä ja se kuuluu Yhdistyneisiin Kuningaskuntiin. Siellä on ollut asutusta tuhansia vuosia, sillä ihmiset ovat hakeutuneet vuoristoisiin ja vihreänä kumpuileviin maisemiin. Ja mikä olisikaan täällä parempaa kuin kumppanina ja apuna toimiva koira. Kuten lähes kaikkialla, ihmisten selviytyminen riippui karjan pidosta ja muiden eläinten hoidosta sekä viljelystä. Koirilla oli näissä iso rooli, helpottaen huomattavasti ihmisten tehtäviä.

Karjan pidossa koirat auttoivat siirtämään niitä paikasta toiseen, esimerkiksi tallilta niitylle tai jopa kylältä toiseen myyntitarkoituksessa. Lampaita täytyi paimentaa ja samalla tehtäviin kuului myös niiden suojeleminen villieläinten varalta. Näissä tehtävissä arvostettiin nopeutta, ketteryyttä, älykkyyttä ja vahvaa työmotiivaatiota yhdistettynä kestävyyteen, jotta koira ei luopunut tehtävästään vaikka uupumus alkoi painaa.

Metsästykseen tarkoitetut koirat auttoivat sekä metsästyksessä, että tuholaisten torjujina. Pidemmilläkin metsästysreissuilla ne etsivät saaliin jäljen perusteella, jahtasivat tuoksua, paikansivat eläimen ja jopa pitivät sen aloillaan tai tappoivat. Koirasta oli korvaamaton apu säästämään aikaa eikä ihmisten tarvinnut harhailla metsässä toivoen saaliin löytämistä sokkona. Tuholaisten osalta ne pitivät huolen ettei talo täyty hiiristä, rotista, mäyristä ja muista eläimistä, mitkä pahimmillaan voivat aiheuttaa suurta tuhoa koko tilalle.

Viimeisenä, mutta ei vähimpänä, ne auttoivat pitämään moraalia yllä ja lämmittämään ihmisten mieltä. Parhaimmillaan koiria arvostettiin niin paljon, että niille annettiin omat nimet, niiden ominaisuuksia ylistettiin ja niitä jalostettiin aina vain tarkempaan suuntaan, täyttämään ne vaatimukset, mitä rodun työnkuvaan kuului.

Tältä sivustolta löydät tietoa erilaisista walesilaisista koiraroduista, joista osa on vieläkin suuressa suosiossa, jopa Britannian kuningashovissa, sekä niistä, jotka ovat jääneet kehityksen rattaiden ulkopuolelle ja lakanneet kokonaan olemasta. Joukkoon mahtuu sekä paimenkoiria, että metsästyskoiria, kukin esiteltynä omalla sivullaan. Sukupuuttoon kuolleita rotuja esitellään omalla sivullaan.