Savusauna on saunojen aatelia

SavusaunaMoni suomalainen on yhtä mieltä siitä, että savusaunan löylyt ovat kaikkein parhaat. Sen ainutlaatuinen aromi, pehmeät löylyt ja nokinen, tunnelmallinen sisusta ovat vertaansa vailla. Savusaunan lämmitys vaatii tietoa ja taitoa, mutta sen rakentaminen vaatii vieläkin enemmän perinnetietoa ja huolellista suunnittelua.

Savusauna rakennetaan yleensä noin 20 metrin päähän muista rakennuksista. Sen koko riippuu käyttäjien määrästä, joten esimerkiksi neljän hengen savusauna on noin 9 m2 kokoinen. Usein saunassa on ainakin yksi ikkuna ja ovi on pienehkö. Rakennuksen tavoite on olla tiivis niin, että savua voidaan hallita ja se on suunniteltu myös niin, että nokea kertyisi mahdollisimman vähän ja tulipaloriski olisi mahdollisimman pieni. Tästä syystä tiivis sisäkatto on tärkeä. Moni päättää rakentaa kiukaan ympärille kiviseinän, jotta tulipaloriski olisi pienempi. Lakeista ei myöskään saa laittaa liian lähelle kiuasta. On tärkeää, että savu poistuu rakennuksesta rauhassa, ilman minkäänlaista vetoa, joten savusaunaa rakentaessa kannattaa pitää mielessä esimerkiksi tuulensuunnat – räppänöitä ei kannata sijoittaa paikkoihin, joissa tuuli voi saada aikaan vedon.

Lisäksi lattialankut sijoitetaan savusaunassa niin, että niiden väleihin jää noin sentin raot. Tämä mahdollistaa ilman vaihtumisen. Lauteet voi sijoittaa matalalle tai jopa niin korkealle, että niiden alla mahtuu peseytymään. Ne ovat yleensä haapaa tai kuusta.

Savusaunan kiuas eroaa muista saunatyypeistä. Sen koko riippuu saunatilasta, kuten muissakin kiukaissa. Se koostuu luonnonkivistä ja reunoissa saattaa olla tiiliä tai kiilakiviä ja pohja on luonnonkiveä. Laastin käyttöä on perinteisesti vältetty, sillä uskotaan, että tiivisrakenteinen kiuas tekee löylyistä katkuisemmat; nykyisin laastia kuitenkin käytetään melko yleisesti. Savusaunan kiukaan voi sijoittaa niin, että sen lämmittämisen voi suorittaa toisesta tilasta.

Kivien asettelu kiukaassa on tärkeää. Se määrää lämmittämisajan, vaikuttaa palamisen turvallisuuteen sekä löylyihin. Isot kivet sijoitetaan alas ja pienemmät tulevat kerroksittain niiden päälle. Kiviä asetellessa on huolehdittava ettei synny hormeja, joista lieskat voivat nousta ylös. Savun tulisi nousta tasaisesti koko kiukaan alueelta. Lämmitystä ei kannata jättää kokemattomalle eikä lämmittäjää vaihtaa kesken prosessin. Hidas lämmitys pienellä määrällä tasaisesti palavaa kuivaa puuta on paras.