Saunat ovat maailmanlaajuinen ilmiö

Saunas are a global phenomenonSauna on pieni huone, tai rakennus, joka on suunniteltu kuivan tai kostean ilman kokemiseen ja niitä voi myös olla useampia samassa rakennelmassa. Höyry ja korkea lämpötila saavat saunojan hikoilemaan, mikä onkin osa saunakokemuksen tarkoitusta. Saunat voidaan jakaa kahteen eri perusryhmään, perinteisiin saunoihin jotka lämmittävät ilmaa, tai infrapunasaunoihin, jotka lämmittävät kohteita. Infrapunasaunassa voidaan käyttää useita materiaaleja lämmitettävällä alueella, kuten hiiltä, aktiivihiilikuituja ja muita samantyyppisiä materiaaleja.

Sauna-sana on alun perin lainattu aikaisemmasta saksankielen sanasta stakna. Suomessa sanalla on kuitenkin hyvin pitkät juuret historiassa ja sitä on käytetty kuvaamaan ylipäätään peseytymistä ja peseytymiseen liittyviä tiloja. Muissa itämerensuomalaisissa kielissä suomea lukuun ottamatta, saunalla voidaan tarkoittaa myös muuta rakennusta kuin pelkästään tilaa, joka on tarkoitettu peseytymiseen. Se voi kuvata esimerkiksi pientä taloa tai mökkiä, kuten kalastajan torppaa.

Saunan historia

Meksikossa ja Keski-Amerikassa, erityisesti eteläisen Meksikon ja Guatemalan ylängöillä, on oma versionsa saunasta, jota amerikkalaiset kutsuivat nimellä temazcal. Se on Meksikon ja Keski-Amerikan versio hikimajasta, jota alkuperäiskansat käyttivät paljon. Tosin se eroaa saunasta siinä, että rakennus oli useimmiten tehty kivestä tai savesta eikä puusta, kuten perinteiset suomalaiset saunat.

Arkeologisilta kaivauksilta Grönlannista ja Newfoundlandista on löydetty hyvin samanlaisia saunarakennelmia, kuin mitä on käytetty skandinaavisilla tiloilla. Joissain oli jopa suuria kylpytasoja ja suuria määriä kärventyneitä kiviä.

Euroopassa pohjoismaalaisilla on ollut saunaperinteitä, joista ehkä kuuluisin on suomalaisten saunakulttuuri. Lähes jokaisesta talosta löytyy sauna ja vanhimmat tiedetyt suomalaiset saunat tehtiin rinteeseen kaivettuun kuoppaan, jota käytettiin talvella myös majoitukseen. Saunassa on tulisija, jossa kiviä lämmitettiin korkeaan lämpötilaan. Vettä heitettiin kuumille kiville, jotta voitiin tuottaa höyryä ja lisääntyvän lämpötilan tunne. Tämä nosti ympäröivän lämpötilan niin korkeaksi, ettei vaatteita tarvittu. Vanhoja saunoja kutsutaan nykyään savusaunoiksi. Savusaunoissa kivillä täytettyä kiuasta täytyi lämmittää puilla 6 – 8 tuntia ja savu tuli päästää ennen löylyistä nauttimista pihalle, jolloin savusauna antoi lämpöä jopa seuraavalle 12 tunnille. Useat nykyiset saunat lämmitetään hyvin lyhyessä ajassa, eikä höyryjä saa päästää karkaamaan.