Saunan teknologia osa 2

Jatkuvan lämmityksen tarvitsevia saunoja on myös useampia ja jatkuvasti keksitään uusilla tavoilla lämmitettäviä saunoja. Näihin kuuluu esimerkiksi:

  • Tulisijasaunat

Jatkuvasti päällä oleva tulisija ei varastoi lämpöä ja se on suhteellisen uusi keksintö. Tässä on tulisija ja kivet sijoitetaan suoraan sen päälle. Tämän tyyppisen saunan lämmittämisessä ei mene pitkää aikaa, yleensä noin tunti, riippuen saunan koosta. Puilla lämmitettävät saunat vaativat manuaalista työtä, jotta tulta pidetään yllä myös saunomisen aikana. Tulta voidaan myös pitää vaaratekijänä varsinkin jos saunaa yrittää lämmittää kokemattomampi henkilö. Nämä saunat ovat yleisiä omakotitaloissa ja kesämökeillä, jossa tulisijan käyttäminen onnistuu.

  • Elektronisesti lämpenevä sauna

Nykyään yleisin saunatyyppi on sähkösauna. Tässä kivet lämmitetään ja lämpöä ylläpidetään sähköisten lämmitysmekanismien avulla. Termostaatin ja ajastimen avulla voidaan säätää sitä, koska saunan lämmittäminen aloitetaan, kuinka kauan saunaa lämmitetään ja mihin asteeseen se lämmitetään. Näitä saunatyyppejä löytyy urbaaneissa ympäristöissä ja ne soveltuvat esimerkiksi kerrostalojen asuntoihin hyvin.

  • Infrapunasauna

infrared SaunaTässä saunamallissa ei ole lainkaan kiuasta tai löylyä, sillä hikoileminen aiheutuu infrapunasäteilyn takia. Saunan lämpötila pysyttelee 50 celsiusasteen ylä- ja alapuolella. Kaikki eivät kuitenkaan laske infrapunasaunaa saunaksi, sillä siitä puuttuu saunomiselle olennaisia käytäntöjä. Puuttuvia tekijöitä on juuri löylyjen ja kiukaan puuttuminen, mikä taas on erityisesti suomalaisille se olennaisin asia saunomisessa. Infrapunasaunalla on kuitenkin arvioitu olevan myös terveydellisiä hyötyjä. Alankomaissa tehtiin tutkimus, jossa selvitettiin voiko tämän tyylinen sauna auttaa reumapotilaita, ja ainakin osallistuneilla potilailla selkärankareuman ja nivelreuman oireet lievittyivät väliaikaisesti.

Näiden tyyppien lisäksi jatkuvasti kehitetään erilaisia ja innovatiivisia saunoja, jotka voivat erota sekä lämmitystavaltaan, että rakenteeltaan perinteisemmistä versioista. Esimerkiksi telttasauna on keksintö, jossa kiviä lämmitetään teltan ulkopuolella, jonka jälkeen ne kannetaan tulikuumina sisälle. Telttaan on tietenkin tehty niille sopiva kuoppa, johon kivet asetetaan. Toinen uusi keksintö ovat vedettävät saunat, jotka ovat pieniä ja niitä voidaan kuljettaa ajoneuvon perässä. Tämä takaa sen, että jopa pidemmillä matkoilla saunominen on aina mahdollista. Eikä suomalaiselle varmaan sen parempaa reissua voisikaan suunnitella kuin kiertää vaikka koko Eurooppa ja pysähtyä saunomaan jokaisessa maassa, tietenkin omassa saunassa.