Saunan teknologia osa 1

Smoke saunaNykyään on monia erilaisia saunavaihtoehtoja ja lämmittämiseen on useita ratkaisuja, kuten puu, sähkö, kaasu ja muut harvinaisemmat vaihtoehdot, kuten aurinkovoima. On olemassa sekä kosteita että kuivia saunoja, savusaunoja, höyrysaunoja ja infrapuna-aalloilla toimivia saunoja. Kiukaita on kahta eri päätyyppiä: jatkuvan lämmityksen kiuas ja lämmön varaava kiuas. Jatkuvan lämmityksen kiukaat omaavat pienen lämpökapasiteetin ja niitä pystytään lämmittämään nopealla aikataululla, kun taas lämpöä varastoivat kiukaan ovat suuren lämpövarauskapasiteetin sisältäviä ja niiden lämmityksessä voi mennä huomattavasti kauemmin.

Alla on esiteltynä ne saunatyypit, jotka säilövät jatkuvasti lämpöä eikä niitä tarvitse lämmittää jatkuvalla syötöllä. Molemmat saunatyypit ovat suhteellisen harvinaisia eikä niitä tavata yleensä kuin joillain kesämökeillä tai erikoisissa hotelleissa ja kylpylöissä.

  • Savusauna

Savusauna on yksi varhaisimmista saunan muodoista. Se on yksikertaisesti huone, jossa on kasa kiviä ilman savupiippua. Tuli sytytetään suoraan kivien alle ja jonkin ajan päästä tuli sammutetaan. Kuumuus jää kiviin ja ottaa aikaisemmin tulen tehtävänä olleen lämmityksen kontoilleen. Prosessin jälkeen pesästä poistetaan tuhkat ja muut roskat, penkit ja lattia siivotaan ja huoneen annetaan ilmaantua ja raikastua tietty aika. Savu jättää kerroksen joka pinnan päälle, joten lämmityksen aikana on hyvä poistaa mahdolliset istuimet ja muut tavarat, jotka lisäävät myöhempää siivoamista. Kiukaan ja ilmaantumisajan mukaan huoneen lämpötila voi olla matala, noin 60 astetta, kun taas kosteus on suhteellisen korkea. Savusaunaperinne on vähitellen kuolemassa pois, mutta Suomessa niitä on käytössä vieläkin esimerkiksi jouluna, pääsiäisenä ja juhannuksena.

  • Lämpöä varastoivat saunat

Savusaunan kiuasta voidaan käyttää myös suljetuissa kivijärjestelmissä ja savupiipun kanssa, tätä kutsutaan lämpöä säästäväksi kiukaaksi. Tämä eliminoi savun tuoksun ja mahdollisen silmien ärsytyksen, joita savusauna voi aiheuttaa. Lämpöä varastoiva kiuas ei vapauta paljoa lämpöä ennen saunomista, sillä kiukaassa on säädeltävä luukku. Kun saunominen aloitetaan, luukku avataan ja pehmeää, lempeää ilmaa sekoittuu saunaan. Kiukaan kivet voivat loistaa jopa punaisena tai valkoisena korkean kuumuuden takia eikä pölyä pääse syntymään, jolloin ilma on myös puhdasta. Saunottaessa tämän tyyppinen sauna voi nousta 80-110 asteen lämpötilaan, mutta vielä kosteampana.