Puumateriaalit saunassa

Puumateriaalit saunassaSaunan voi rakentaa käyttäen erilaisia puulaatuja ja sekä Suomessa että ulkomailla voi toisinaan törmätä kiinnostaviin valintoihin saunojen rakenteissa, kuten meille eksoottisiin puulaatuihin ja yhdistelmiin. Suomessakin on useita saunatyyppejä ja rakennustyylejä, mitä saunoihin tulee.

Saunan runkoon voi käyttää esimerkiksi mäntyä. Sisälle tulevat puut vaikuttavat enemmän saunan tuntuun, lämpöön ja tuoksuun. Tästä syystä kuusi on suosittu ja perinteinen valinta esimerkiksi seiniin. Se on sileä ja pehmeä sekä paikallinen ja helppo prosessoida. Kuusi lienee myös yksi edullisimpia valintoja saunamateriaaliksi. Vähäoksaiset, vähäsyiset ja vähäpihkaiset huokoiset puut ovat paras materiaali saunaan. Myös mäntyä voi käyttää, mutta sen laadun on oltava korkeaa. Vähemmän huokoiset puulajit kuten tammi, ovat huono valinta saunan sisäpinnoille, sillä ne tuntuvat kuumilta.

Suomessa käytetään useita puulaatuja saunan rakentamisessa. Viime vuosina esimerkiksi tervaleppä, haapa, lämpöhaapa ja lämpökäsitelty tervaleppä ovat kasvattaneet suosiotaan. Ne tarjoavat mahdollisuuksia värisävyn suhteen ja lepästä lähtee myös hyvä tuoksu. Lämpöhaapa ei harmaannu toisin kuin tavallinen haapa eikä se johda lämpöä yhtä paljon. Haapa on vaalea, joten se on hyvä valinta pieniin saunoihin sekä sähkösaunoihin. Sitä on jo pitkään käytetty laudemateriaalina. Tervaleppää ei ole käytetty saunojen rakentamiseen kuin vasta reilut kymmenen vuotta, mutta se on tuoksunsa, kestävyytensä, heikon lämmönjohtokykynsä ja lämpimän värinsä ansiosta syrjäyttänyt kuusen ja männyn suosiossa.

Lisäksi saunan rakentamisessa voi käyttää esimerkiksi tuijaa. Se on hieman herkempi kosteudelle ja kolhuille, mutta miellyttävän huokoinen eikä johda lämpöä herkästi. Lämpökäsitelty magnoliakin voi olla hyvä valinta saunapuuksi. Se tarjoaa hieman tummempaa tunnelmaa kuin haapa tai leppä.

Suomen ulkopuolella löytää useammin myös muista puista valmistettuja saunoja. Esimerkiksi setripuuta saatetaan käyttää saunan valmistamiseen Pohjois-Amerikassa vaihtoehtona männylle ja kuuselle. Setripuu soveltuukin hyvin saunaan, joka ei ole kovassa käytössä. Se tuoksuu hyvältä, kestää lämpötilan vaihteluita ja tarjoaa kauniita ja eksoottisia värivaihtoehtoja saunan sisustalle. Saunan kosteus pidemmän päälle tummentaa setrin ja altistaa sen sienille ja kosteusvahingoille. Tämän vuoksi se ei ole hyvä valinta saunalle, joka tulee olemaan kovassa käytössä.