Modernit saunat ympäri maailmaa

Modern saunas around the worldTeollisuuden vallankumouksen seurauksena saunat alkoivat kehittyä käyttämään metallisia kiukaita ja savupiippuja. Ilman lämpötila vaihtelee yleensä 70 – 90 asteen välillä, mutta joskus nousee jopa yli 100 asteeseen perinteisessä suomalaisessa saunassa. Vaikka suomalaisia muutti ulkomaille, he ottivat saunakulttuurinsa mukaan, mikä johti yhä suurempiin muutoksiin. Ensimmäinen sähkösauna esiteltiin vuonna 1937 Vaasassa ja infrapunasaunoja alettiin kehittää. Vaikka saunakulttuuri onkin nykyään keskittynyt paljolti Suomeen, on muillakin Baltian mailla lähes yhtä tärkeät saunomiskulttuurit tähän päivään asti.

Useissa tilanteissa lämpötilat jotka lähentelevät tai ylittävät 100 celsiusastetta, olisivat täysin sietämättömät ja mahdollisesti kuolemaan johtavat pidemmän ajan sisällä. Saunat poistavat tämän ongelman säätelemällä kosteutta. Kuumimmat suomalaiset saunat sisältävät suhteellisen matalan kosteusasteen, jota säädellään kaatamalla vettä kuumille kiville. Tämä mahdollistaa veden kiehumispisteen ylittävän lämpötilan tuntumisen siedettävältä ja jopa nautittavalta pidemmäksikin ajaksi. Höyrysaunoissa, kuten turkkilaisissa saunoissa, joissa ilman kosteus on 100 %, lämpötila asetetaan paljon alemmaksi, yleensä 40 asteeseen, jotta voidaan kompensoida kosteutta. Kostea kuumuus voisi aiheuttaa tulikuuman ympäristön, mikä aiheuttaisi varman kuoleman.

Tyypillisessä suomalaisessa saunassa ilman, huoneen ja istuinten lämpötila on korkeampi kuin kastepisteessä, vaikka kiville heitettävä vesi höyrystyy. Näin ne pysyvät kuivina, kun taas kontrastina saunojat ovat noin 38 asteen lämpöisiä, mikä on alle kastepisteen lämpötilan, jolloin vesi tiivistyy kylpijän iholle. Tämä prosessi vapauttaa lämpöä ja saa höyryn tuntumaan kuumalta.

Ilman lämpötilan vaikutusta voi myös säädellä valitsemalla itselleen sopivan korkeuden. Lisää kuumuutta toivovat voivat mennä ylälauteille, jossa kuumuus tuntuu vahvimmin, kun taas alalauteilla on paljon lempeämmät löylyt. Hyvässä saunassa on suhteellisen pienet vaihtelut eri istuintasojen kesken ja ovet on pidettävä kiinni tai suljettava nopeasti käytön jälkeen, jotta lämpötila pysyy sisällä.

Jotkut Pohjois-Amerikan, Länsi-Euroopan, Japanin, Venäjän ja Etelä-Afrikankin julkisista urheilutiloista sisältävät urheilusalin lisäksi saunan, jossa perinteeseen voi itse tutustua. Niitä voidaan tavata myös julkisten ja yksityisten uima-altaiden läheisyydessä. Joistain kylpylöistä löytyy saunoja ja porealtaita, joissa pääsee pulahtamaan kuumien löylyjen välissä. Tätä voidaan rinnastaa kesäiseen järvi- ja mökkikulttuuriin tai talven avantouintiin.