Kiukaan valinta

Selecting the heaterKiuasta valitessa tärkein huomioon otettava seikka on saunan koko. Liian iso kiuas lämmittää saunaa liian tehokkaasti, kun taas liian pieni kiuas saunan kokoon nähden ei lämmitä tarpeeksi. Oikean kokoinen kiuas takaa miellyttävät löylyt ja vaivattoman kokemuksen saunassa. Helpoin tapa selvittää, miten suuren kiukaan tarvitset, ovat netistä löytyvät laskurit, joihin voit syöttää saunan koon. Lisäksi kiukaan kokoon vaikuttavat saunatiloissa käytettävät pinnat. Esimerkiksi eristämätön kivi tai laatta tai lasiseinä vaikuttaa lämmön jakautumiseen, joten isompi kiuas on tarpeen.

Kiuas asettaa myös vaatimuksia saunatilan suunnitteluun. Sen sijoittamisessa on otettava huomioon suojaetäisyydet tai puulämmitteisen kiukaan kohdalla käytettävä palamatonta materiaalia, mikäli suojaetäisyyksistä halutaan tinkiä. Kiukaan koko ja sen vaatima tila on otettava huomioon saunan sommittelua laatiessa. Sähkökiukaan kohdalla on otettava myös huomioon, että anturi on usein sijoitettava tiettyyn paikkaan, josta ei voi tinkiä. Combi-kiukaan kohdalla on puolestaan varmistettava, että kiukaan läheisyydessä on vesipiste. Vaikka kiuas vaikuttaa paljon saunan ulkoasuun, on se usein viimeisiä asennettavia osia.

Kiukaan kivet ovat usein myös tärkeä osa valintaprosessia. Parhaat löylyt saa kiukaasta, jossa on reilusti kivitilaa ja näin ollen kivimassaa. Kun kivitilaa on reilusti, vesi jakautuu tasaisemmin kiville ja tuo enemmän kosteutta ilmaan haihtuessaan. On olemassa kiukaita, joissa kivien lämpötilaa voi ohjailla oman mieltymyksen mukaan, mikä takaa hyvät löylyt aina valikoivillekin saunojille.

Kiukaan valintaan voi myös vaikuttaa etenkin sähkökiukaiden kohdalla energiatehokkuus. Joissain malleissa energian kulutusta pääsee helposti seuraamaan, joten on helppoa pysyä kartalla paljonko sähköä kiuas syö. Myös hinta voi olla tärkeä tekijä kiuasta ostaessa. Hintahaarukasta löytyy halpoja sekä kalliita kiukaita ja joukossa voi olla niin heikkoa laatua kuin high tech-kiukautakin.

Tyyli on usein monelle tärkeä tekijä kiukaan valinnassa. Kiuas on saunan keskipiste, joten voi olla hyvä päätös valita esteettisesti miellyttävä kiuas. Sauna on rentoutumista varten ja siksi tilaan harmonisesti istuva tai katseenkääntävä kiuas voi olla erinomainen lisä saunaan. Design-kiukaat voivat olla kuitenkin kalliimpia, joten moni päättää huolehtia saunansa estetiikasta muilla tavoin.